
Jak przytyć? Dieta na niedowagę
Nie wszystkie kobiety mają problemy z nadwagą, ale chude kobiety nie zawsze są zadowolone ze swojego wyglądu, zwłaszcza gdy szczupłość graniczy z dystrofią. Taką sylwetkę trudno nazwać piękną, trzeba więc przytyć kilka kilogramów i zaokrąglić kształty, aby uzyskać bardziej atrakcyjny wygląd. Takie kobiety potrzebują diety, aby wyzdrowieć.
Dlaczego bycie zbyt szczupłym jest złe?
Oczywiście osoby, które chcą schudnąć, mogą powiedzieć, że zdrowo jest być szczupłym. Jednak ci, którzy mają wagę w punkcie krytycznym, powiedzą: "Nie zawsze".
Niskie ciśnienie krwi i zmęczenie, słaba tolerancja wysiłku fizycznego i, co najważniejsze, bardzo niska waga mogą upośledzać funkcje menstruacyjne, a co za tym idzie - zdolność do poczęcia dziecka. U kobiet ważących mniej niż 45-47 kg i o średnim lub wysokim wzroście często występuje zaburzone dojrzewanie oocytów ze względu na szczupłość.
Ponadto, nagła utrata masy ciała przy stałym trybie życia i normalnej diecie jest zawsze oznaką problemów zdrowotnych i wymaga konsultacji z lekarzem ogólnym, endokrynologiem i szczegółowego badania.
Jest to zwykle spowodowane problemami trawiennymi, alergiami, chorobami endokrynologicznymi lub nowotworowymi. Dlatego nie należy się zbytnio cieszyć z tego, że jest się zbyt szczupłym. Aby poprawić swoje samopoczucie, powinieneś przytyć kilka kilogramów i zbudować masę mięśniową.
Zasady żywienia w celu zwiększenia masy ciała
Częstą przyczyną szczupłości jest zwiększony metabolizm i nie do końca właściwa dieta na niedowagę oraz zmniejszony apetyt (zwłaszcza w czasie choroby).
Aby wyzdrowieć, trzeba pobudzić apetyt, ponieważ jedzenie na siłę nie przynosi żadnych korzyści, a pokarm po prostu nie jest prawidłowo trawiony. Ponadto należy zrewidować swoją codzienną dietę i zwiększyć kaloryczność posiłków bez zmiany ich ilości.
Jedyną zdecydowaną zaletą diety w porównaniu z "ptysiami" jest to, że nie trzeba prawie żadnych ograniczeń dotyczących jedzenia, można jeść wszystko - kalorie, mąkę, tłuszcz i słodycze.
Wszystkie te produkty powinny być jednak równomiernie i rozsądnie włączone do diety na niedowagę. Posiłki powinny być częste i ułamkowe, co najmniej 5-6 razy dziennie, w małych porcjach, o zwiększonej kaloryczności. Przed każdym posiłkiem należy wypić trochę soku warzywnego lub owocowego, aby pobudzić trawienie i apetyt.
W diecie nie powinny występować przerwy na uczucie głodu. Głód zniweczy wszystkie Twoje wysiłki zmierzające do przyrostu masy ciała, spalając zmagazynowane kalorie i tłuszcze. Podjadaj między posiłkami, aby nie czuć się zbyt głodnym.
Sprawdź także: Wysokotłuszczowa dieta Kwaśniewskiego - co musisz o niej wiedzieć?
Dieta na niedowagę - Jaką żywność wybrać?
Skoncentruj swoją dietę na składnikach węglowodanowych i białkowych.
Większość białka powinna być pochodzenia zwierzęcego - ryby, mięso, kurczak lub jaja. Drób jest najszybszym i najbardziej kompletnym mięsem i powinien być preferowany. Zawarte w nim białka pomagają zwiększyć objętość tkanki mięśniowej i nadają mięśniom objętość.
Ponadto do diety białkowej należy dodać produkty mleczne o wysokiej zawartości białka i tłuszczu. Wapń jest również lepiej wchłaniany z takich produktów. Niezbędne są twaróg, śmietana, kwaśna śmietana i mleko topione o wysokiej zawartości tłuszczu - co najmniej 9%.
Istnieją nawet specjalne koktajle proteinowe dla osób, które chcą przybrać na wadze i zwiększyć masę mięśniową: 200 g twarogu należy zmiksować w blenderze ze szklanką śmietany, miodem i garścią jagód.
Węglowodany pomagają również w przybieraniu na wadze. Można jeść bułki i chleb, miękki pszenny makaron, ziemniaki, słodycze, cukierki i czekoladę. Należy tylko uważać na trzustkę.
Aby enzymy pracowały aktywniej i miały czas na strawienie całej ilości pokarmu, należy pić co najmniej 2 litry płynów dziennie: herbaty z mlekiem i miodem, kawy ze śmietanką, kakao z mlekiem, słodkich soków i wody.
Jak przytyć? Przygotuj odpowiednie menu
Należy zwrócić szczególną uwagę na główne posiłki i zasady konstruowania dla nich diety na niedowagę.
Śniadanie
Śniadanie to zastrzyk energii i ożywienia na cały dzień. Od jego poprawności pod wieloma względami zależy dalsze żywienie. Nie pomijaj śniadania, nie zastępuj go filiżanką kawy. Na śniadanie zjedz dwie kanapki z serem i masłem lub szynką i sałatą. Można przygotować deser z miodu i orzechów. Przy okazji, orzechy nadają się również jako przekąska między posiłkami - są pożywne i dość kaloryczne, zawierają dużo witamin.
Na drugie śniadanie można zjeść wysokotłuszczowy jogurt z kremem owocowym lub herbatę z cukrem i herbatnikami. Jest to źródło kalorii, które są szybko mobilizowane i uwalniane do krwiobiegu.
Obiad
Zadbaj o to, by Twój obiad był gęsty i dość kaloryczny. Zjedz sałatkę lub zupę jarzynową (aby zaostrzyć apetyt) oraz kaloryczne drugie danie i deser. Powinno to być mięso lub drób, ale nie wołowina, która długo się trawi, a dostarcza niewiele kalorii. Jako dodatek do dania najlepiej wybrać ziemniaki, makaron lub ryż.
Zaplanuj podwieczorek - powinien się w nim znaleźć twarożek ze śmietaną lub kwaśną śmietaną, zapiekanka lub kawa ze śmietaną oraz herbatniki, do obiadu powinieneś być już lekko głodny.
Kolacja
Na kolację przygotuj obfity, ale nie ciężki posiłek. Odpowiednia jest owsianka z masłem, potrawy mączne lub sałatki owocowe i maślane; można też jeść pieczywo.
Na noc odpowiednie jest mleko z miodem, jogurt pitny lub kefir 3,2 %.
Jak poprawić swój apetyt?
Istnieje kilka sekretów, jak wzbudzić apetyt:
- - Na pół godziny przed głównym posiłkiem zjedz małe winogrono lub jabłko, które zaostrzy apetyt.
- - Obficie dodawaj przyprawy do potraw - cebulę i czosnek, baraninę, cynamon, curry i szafran, które pobudzają trawienie i zaostrzają apetyt, poprawiają smak potraw.
- - Pomocne są marynaty i buliony.
- - Jedz w miłej atmosferze, powstrzymaj się od oglądania telewizji lub czytania wiadomości w Internecie, ciesz się smakiem jedzenia.
- - Należy długo i dokładnie przeżuwać pokarm; w ten sposób łatwiej i szybciej się go spożywa, a więc jest bardziej odżywczy.
Komentarze (0)