Post

Indeks insulinowy a indeks glikemiczny - charakterystyka diety

Być może słyszeliście o diecie składającej się z pokarmów o niskim indeksie glikemicznym. Ułatwiając kontrolowanie apetytu (i sytości), ten rodzaj diety pozwala łatwiej kontrolować ilość spożywanego pokarmu, co odgrywa ważną rolę w procesie odchudzania.

Z kolei dieta o indeksie insulinowym jest bezpośrednią kontynuacją diety o niskim indeksie glikemicznym - jedyna różnica polega na tym, że indeks insulinowy uwzględnia dodatkowo produkty białkowe i tłuszczowe (podczas gdy indeks glikemiczny tylko produkty węglowodanowe).

Indeks insulinowy jest rozwinięciem teorii indeksu glikemicznego. Został on opracowany przez doktora Brand-Millera, profesora Uniwersytetu w Sydney. To właśnie jej badania nad mechanizmami wchłaniania węglowodanów dały początek teorii indeksu glikemicznego¹ w latach 90.

Główna różnica w indeksie insulinowym polega na tym, że spożycie węglowodanów (i ostatecznie wyższe stężenie glukozy) nie zawsze jest liniowo związane z produkcją insuliny. Niektóre pokarmy wywołują większą odpowiedź hormonalną niż inne - przede wszystkim węglowodany rafinowane.

W szczególności wartości indeksu insulinowego dla słodyczy i wypieków (w tym chleba) mogą być o 30-40% wyższe niż wartości indeksu glikemicznego. Ponadto obecność laktozy w produkcie prowadzi do wytwarzania większych ilości insuliny - indeks glikemiczny twarogu i jogurtu może być dwukrotnie wyższy niż ich indeks glikemiczny.

Sprawdź także: Dieta bezglutenowa i bezlaktozowa - kiedy i dlaczego warto ją stosować?

 Marchew i ogórek

Czy nadaje się do odchudzania?

Typowym błędnym przekonaniem związanym z indeksem glikemicznym lub insulinowym jest koncepcja "uniwersalnej" liczby. Większość tabel żywieniowych nie wspomina, że wartości te różnią się znacznie (±10-30%) nawet dla tego samego rodzaju żywności.

Oznacza to, że nie chodzi tu o sporządzenie ścisłej listy dozwolonych lub zakazanych pokarmów. Należy zdawać sobie sprawę, że reakcja organizmu (tj. wzrost poziomu glukozy lub produkcji insuliny) może być bardzo różna.

Jeśli chodzi o utratę masy ciała, kontrolowanie całkowitego spożycia kalorii w diecie, a także poziomu codziennej aktywności fizycznej, ma zasadnicze znaczenie dla utraty wagi. Samo spożywanie pokarmów o niskim indeksie insulinowym nie gwarantuje utraty wagi.

Chociaż dane dotyczące indeksu insulinowego i indeksu glikemicznego różnią się od siebie, ogólna logika jest podobna. Słodycze (zwłaszcza słodkie napoje) i rafinowane węglowodany mają wysoki indeks. Co więcej, ich indeks insulinowy może być o 20-30% wyższy niż indeks glikemiczny.

Ważne jest również to, że połączenie skrobi i szybkich węglowodanów zwiększa indeks insulinowy. Jeśli jednak w potrawie obecne są białka i laktoza, liczba ta może być bardzo wysoka. Najgorsze przykłady to ziemniaki, rozgotowany makaron lub pieczywo z tłustym mięsem i sosami na bazie mleka (majonez, sos serowy). Jednak pokarmy o niskim indeksie glikemicznym często mają niski indeks insulinowy, zwłaszcza zielone warzywa i niesłodzone owoce. Zboża pełnoziarniste (ryż brązowy, soczewica itp.) mają średni indeks glikemiczny i insulinowy.

Makaron

Wskaźnik insuliny dla mięsa

Tradycyjnie teoria indeksu glikemicznego albo nie uwzględnia pokarmów białkowych (mięso, jaja, ryby), albo mówi, że ponieważ nie zawierają one prawie żadnych węglowodanów, mają zerowy indeks glikemiczny.

W rzeczywistości organizm wytwarza insulinę w celu przetworzenia i strawienia pewnych aminokwasów zawartych w pokarmach białkowych.

Indeks insulinowy porcji ryby może wynosić 80-40, a porcji wołowiny 75-35. Porcja jaj to około 30-40 jednostek.

W największym skrócie istotę prawidłowej diety odchudzającej można podsumować jako unikanie cukru (w tym cukrów dodanych w produktach spożywczych), kontrolowanie ilości tłuszczu (zwłaszcza nasyconych tłuszczów zwierzęcych i tłuszczów trans) oraz położenie nacisku na pełnoziarniste produkty zbożowe.

Jednak brak tłuszczów nienasyconych (roślinnych) jest jedną z przyczyn przejadania się. Prawidłowe odżywianie koniecznie obejmuje oliwę z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy, kokosowy, ryżowy i inne oleje (w tym olej arachidowy).

Nie można jednak opracować diety odchudzającej wyłącznie na podstawie wskaźnika insulinowego (lub glikemicznego) - parametr ten ma na celu kontrolowanie poziomu glukozy we krwi, a nie pozbycie się nadwagi.

Indeks insulinowy jest rozwinięciem teorii indeksu glikemicznego, ale z naciskiem na produkcję insuliny. Jednak samo stosowanie diety opartej na produktach o niskiej zawartości tego indeksu nie może prowadzić do utraty wagi, ponieważ w każdym przypadku należy kontrolować całkowite spożycie kalorii.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz