Post

Produkty spożywcze, które są dobre dla Twojego serca

Liczba zgonów wśród osób cierpiących na choroby serca stale rośnie. A wiek zachorowania na choroby serca jest coraz młodszy. Jeśli nie chcesz dołączyć do grona osób cierpiących na te dolegliwości, zadbaj o swoją codzienną dietę. Powinna ona zawierać produkty, które zapewnią zdrowie serca na długie lata. Na szczęście większość z nich jest w całkiem przystępnej cenie. Przedstawiamy listę 10 produktów, które są dobre dla serca i naczyń krwionośnych

1. Orzechy

Migdały, orzeszki ziemne, orzechy włoskie i niesolone pistacje są dobre dla serca, ponieważ są bogate w witaminę E. Witamina ta może obniżać poziom złego cholesterolu we krwi i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.
Orzechy włoskie zawierają również duże ilości kwasów Omega 3, poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, wzmacniają stawy i odporność. Ponadto kwasy Omega 3 przyczyniają się do wolniejszego starzenia się skóry. Badania dowiodły, że już 30 gramów orzechów dziennie zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia o 20%!

Sprawdź także: Dieta dobra dla mózgu - 10 produktów, które usprawnią twój umysł

2. Morele

Suszona morela zajęła zaszczytne miejsce w rankingu produktów zdrowych dla serca, ponieważ zawiera witaminy A i B. Morele są również bogate w żelazo, potas i magnez. Suszone morele pomagają zwiększyć poziom hemoglobiny i wzmacniają układ nerwowy. Osoby z hipotensją powinny jednak zachować szczególną ostrożność, ponieważ morele obniżają ciśnienie krwi. Lekarze twierdzą, że bezpieczna dzienna dawka wynosi 100 gramów moreli.

morele

3. Płatki owsiane

Obecnie nie wymyślono jeszcze zdrowszego śniadania niż owsianka. To proste: dodaje energii, pomaga schudnąć, zapobiega cukrzycy i poprawia stan zdrowia serca. Płatki owsiane zawierają rozpuszczalny błonnik, który jak gąbka wchłania zły cholesterol i usuwa go z organizmu. Jednak tylko owies, który musi być gotowany przez co najmniej 10 minut, ma tę zaletę.

4. Awokado

Awokado to owoc, który bije wszelkie rekordy przydatności i wartości dla organizmu. Zawiera tłuszcze jednonienasycone, które zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów krwi, oraz przeciwutleniacze, które poprawiają nastrój, spowalniają starzenie się organizmu i zapobiegają nowotworom. Zawiera również potas, który pomaga w dostarczaniu tlenu do mózgu i poprawia jego funkcjonowanie.

awokado

5. Fasola

Badanie przeprowadzone przez Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine wykazało, że osoby, które chętnie jedzą fasolę, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca o 22%. Te proste rośliny strączkowe regulują poziom cukru we krwi. A niski poziom cukru jest kluczem do zdrowego mięśnia sercowego.

6. Oliwki

Regularne spożywanie oliwek sprawi, że ściany naczyń krwionośnych staną się elastyczne, ponieważ zawierają one dużo zdrowych tłuszczów. Są one również źródłem witaminy E i kwasów jednonienasyconych. Owoce te obniżają ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu, a związki fenolowe zawarte w oliwkach zwalczają zakrzepy krwi.

oliwa z oliwek

7. Granat

Granat jest skarbnicą przeciwutleniaczy. Polifenole wzmacniają naczynia krwionośne, a antocyjany neutralizują wolne rodniki, zapobiegając w ten sposób chorobom serca i nowotworom. Badanie przeprowadzone przez The Preventive Medicine Research Institute wykazało, że picie naturalnego soku z granatów codziennie przez trzy miesiące znacznie poprawia przepływ krwi do serca.

8. Rodzynki

Mała garść rodzynek spożywana codziennie może mieć pozytywny wpływ na pracę serca. Do takiego wniosku doszli naukowcy z American College of Cardiology. Faktem jest, że rodzynki są bogate w potas, który obniża ciśnienie krwi.

Wystarczy dodać trochę rodzynek do owsianki lub sernika, aby śniadanie było zarówno smaczne, jak i zdrowe.

rodzynki

9. Kawa

Kto by pomyślał, ale tak! Pijący kawę, głośno klaszczcie w dłonie. Wreszcie pojawiły się oficjalne dowody na to, że picie kawy jest dobre dla zdrowia, a przynajmniej dla serca. Dwie filiżanki kawy dziennie zmniejszają ryzyko udaru mózgu o 30%.
Stwierdzili to naukowcy z The National Institutes of Health. Ponadto kawa jest bogata w przeciwutleniacze, które mogą zapobiegać cukrzycy i chorobie Alzheimera. To prawda, tylko pełnoziarnista, prawdziwa kawa jest bogata w te właściwości. Nie ma to nic wspólnego z kawą rozpuszczalną.

10. Czerwone wino

Nie bez powodu Francuzi bardzo cenią sobie wino. Według badań, Francuzi rzadziej zapadają na zawały serca z powodu czerwonego wina. Napój ten zawiera resweratrol - naturalny przeciwutleniacz, który zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi, zmniejsza ryzyko miażdżycy, poprawia koncentrację uwagi i pamięć.

Należy jednak wziąć pod uwagę, że nadmierne spożycie alkoholu ma odwrotny skutek. A wszystkie wyżej wymienione choroby rozwijają się, gdy nadużywa się wina. Jeśli w ogóle nie pijesz alkoholu, zjedz kilka winogron lub rodzynek.

I niech Twoje serce będzie zdrowe!

Komentarze (0)

Zostaw komentarz