Post

Wysokotłuszczowa dieta Kwaśniewskiego - co musisz o niej wiedzieć?

Jeszcze do niedawna wszyscy razem baliśmy się tłuszczu, spożywaliśmy produkty niskotłuszczowe i wierzyliśmy, że tłuszcz czyni nas grubymi. Obecnie dietetycy patrzą na tłuszcz w inny sposób. Specjaliści zdają sobie sprawę, że bez tłuszczu nie ma zrównoważonej i zdrowej diety, że tłuszcz nie zawsze jest szkodliwy i że należy przyjmować np. olej rybi. Pojawiła się nawet dieta wysokotłuszczowa, w której zaleca się ograniczenie węglowodanów w diecie i spożywanie tłustych pokarmów.

Czy wahadło wychyliło się w drugą stronę? Czy długotrwała rezygnacja z węglowodanów nie zaszkodzi organizmowi i jakie są możliwe konsekwencje takiej diety? Polski lekarz - Jan Kwaśniewski -  twórca diety wysokotłuszczowej, uważa, że tłuszcze zwierzęce są znacznie lepsze niż tłuszcze roślinne, dlatego codzienna dieta powinna zawierać masło, smalec i słoninę. Zaleca także spożywanie tłustego mleka i śmietany, nawet do 2 szklanek dziennie. Dozwolona liczba jaj to 4 sztuki dziennie.

Podobnie jak większość diet, diety wysokotłuszczowe są bardzo popularne, gdy pojawiają się po raz pierwszy. Ale dopiero wtedy, gdy w mediach pojawią się doniesienia o negatywnych skutkach lub zgonach spowodowanych stosowaniem nowej diety. Dopóki to nie nastąpi, ludzie czytają w Internecie o "skuteczności" diet wysokotłuszczowych  i zaczynają je stosować. A artykuły są pełne rzekomo naukowych danych. W błyszczących czasopismach pojawiały się teksty, informujące o tym, że mózg odżywia się tłuszczem, ponieważ sam mózg jest zbudowany z tłuszczu i nie potrzebuje węglowodanów. Jest to oczywista fikcja, która powinna była zaalarmować media, ponieważ ani istota szara, ani biała, z których składa się mózg, nie są tłuste.

Aby mieć pewność co do danych, najlepiej nie opierać się na popularnych lub modnych artykułach, lecz na badaniach naukowych.

Fast food

Na czym polega istota diety Kwaśniewskiego?

Diety ketogeniczne opierają się na diecie wysokobiałkowej, wysokotłuszczowej z całkowitym lub częściowym wyeliminowaniem węglowodanów. Pierwszym celem takich diet jest utrata wagi. Diety białkowe są rzeczywiście bardzo bogate w energię, a zatem skuteczne w odchudzaniu. Nie jest ona jednak odpowiednia dla wszystkich, nie zawsze i nie może być praktykowana przez długi czas. Diety tłuszczowe i beztłuszczowe są od dawna z powodzeniem stosowane w dietach terapeutycznych w wielu chorobach, w tym w leczeniu nadwagi. Z małym zastrzeżeniem: przez krótki czas, z dawkowanym zwiększeniem zawartości tłuszczów i oczywiście tylko pod nadzorem lekarza.

Zobacz też: Produkty spożywcze, które są dobre dla Twojego serca 

Przeciwwskazania

Jeśli cierpisz na chorobę przewlekłą, taka dieta jest po prostu zabroniona. Może powodować zaostrzenia choroby. Najczęstsze z nich to zespół metaboliczny, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zaburzenia krążenia, choroby wątroby, nerek i mózgu o charakterze neurogennym. Nawet dla zdrowej osoby dieta wysokotłuszczowa jest niebezpieczna; może być przyczyną wszystkich tych chorób.

W jaki sposób nadmiar tłuszczu jest szkodliwy?

Ponieważ mówi się, że "mózg jest zbudowany z tłuszczów i potrzebuje tłuszczów, a nie węglowodanów", nie należy stosować diety wysokotłuszczowej. Wszystko jest dobre z umiarem. Nadmiar tłuszczu jest szkodliwy dla mózgu, ponieważ wątroba nie radzi sobie z nadmiarem tłuszczów i wytwarza się zbyt wiele ciał ketonowych, które są toksyczne dla mózgu.

Dochodzi do tzw. kryzysu ketonowo-kwasowego. Taki kryzys ketokwasowy całkowicie zmienia metabolizm, w organizmie gromadzą się niedotlenione produkty przemiany materii, które nie pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie wszystkich układów i narządów. Można powiedzieć, że dochodzi do niewydolności wielonarządowej, która prowadzi do uszkodzenia mózgu, a następnie do śmierci. Ten styl odżywiania jest niebezpieczny i nie ma sensu go stosować.

Mięso

Mózg, tłuszcz i metabolizm

Mózg nie jest zbudowany z tłuszczu, ale z wielu komórek, w tym neuronów, dendrytów, naczyń krwionośnych i innych, które również potrzebują białek, tłuszczów i węglowodanów. Białko jest niezbędne do przekazywania informacji genetycznej, natomiast tłuszcz jest konieczny do tworzenia osłonek mielinowych. Do przekazywania impulsów nerwowych potrzebne są węglowodany, witaminy i cały szereg substancji bioaktywnych, które w swojej strukturze mają składniki węglowodanowe, a nie tłuszcze!

Ponadto na funkcjonowanie mózgu duży wpływ ma mikroflora jelitowa, która jest zdrowa tylko wtedy, gdy obecne są w niej węglowodany, ponieważ pożywienie może być w pełni strawione tylko przy zrównoważonej diecie, która zawiera zarówno białka, tłuszcze, jak i węglowodany.

Można z tego wywnioskować, że w pierwszej kolejności należy zapewnić sobie zrównoważoną dietę, składającą się ze świeżej żywności wysokiej jakości, zawierającej białka, tłuszcze i węglowodany oraz witaminy i minerały.

Należy też pamiętać o szeregu przeciwwskazań do stosowania diety wysokotłuszczowej, w tym o chorobach wątroby, serca, naczyń krwionośnych i mózgu.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz