Post

Prawidłowe odżywianie w chorobach układu pokarmowego

Zdrowe jedzenie, zrównoważona dieta to właściwy sposób na zapewnienie prawidłowej pracy układu pokarmowego. Choroby układu pokarmowego wymagają stosowania specjalnej diety. Pacjent musi stosować dietę, która jest łagodna dla organów trawiennych. Dlatego w leczeniu dietetycznym chorób przewodu pokarmowego stosuje się zasady oszczędzania chemicznego i mechanicznego.

W przypadku oszczędzania środków chemicznych, zdrowa dieta powinna składać się z pokarmów, które łagodnie pobudzają wydzielanie żołądkowe.

Lista pokarmów pobudzających wydzielanie żołądkowe:

  • - przyprawy (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, salmiak, pieprz, kardamon);
  • - żywność smażona lub pieczona;
  • - żywność w puszkach;
  • - słodkie napoje gazowane;
  • - gotowane buliony na bazie mięsa, ryb, grzybów, wędlin, buliony warzywne;
  • - świeżo wypiekane i czerstwe wyroby piekarnicze;
  • - napoje zawierające taniny (kawa, herbata);
  • - alkohol.

W przypadku oszczędzania mechanicznego z diety należy wykluczyć pokarmy, które powodują podrażnienie błony śluzowej żołądka i jelit. 

Owoce

Lista produktów spożywczych:

  • - warzywa o dużej zawartości błonnika (brokuły, zielony groszek, rośliny strączkowe, kalarepa);
  • - kwaśne owoce jagodowe, owoce o szorstkiej skórce (gruszki, śliwki wiśniowe, śliwki);
  • - chleb z grubo mielonej mąki;
  • - unikać chrząstek, skóry drobiowej, ryb, mięsa ze ścięgnami.

Ważna jest delikatna obróbka żywności. Do diety należy dodać mięso, ryby i drób w postaci rozdrobnionej (parfaity, musy, pasztety domowej roboty, dania z mięsa mielonego), pokrojone lub przetarte warzywa (bataty, zielony groszek, ziemniaki, cukinia, seler, pasternak, topinambur, dynia).

Często pacjenci z niedoborem białkowo-energetycznym otrzymują wsparcie żywieniowe - żywienie dojelitowe - w celu wyrównania niedoborów składników odżywczych, witamin i mikroelementów.  Jest to zbilansowana mieszanka białkowo-węglowodanowa wzbogacona witaminami, kwasami tłuszczowymi omega-3 i błonnikiem pokarmowym. Mieszanka ta wymaga minimalnego wydatku energetycznego na trawienie. Żywienie enteralne przyczynia się do regeneracji układu pokarmowego, w tym po zabiegach chirurgicznych, pomaga zatrzymać utratę masy ciała, utrzymać masę mięśniową w zaostrzeniu chorób przewlekłych.

Porady dietetyczne w przypadku zaostrzenia dolegliwości żołądkowo-jelitowych

  • - Jedzenie i napoje nie powinny być zbyt gorące, ponieważ grube i gorące potrawy uszkadzają błony śluzowe żołądka i jelit
  • - Niewskazane jest picie zimnych napojów i spożywanie schłodzonych potraw.
  • - Dokładnie przeżuwaj pokarm.
  • - Dostępne sposoby przygotowania żywności to gotowanie, duszenie i gotowanie na parze. Potrawy mięsne i rybne powinny być gotowane bez skóry i tłuszczu.
  • - Pierwsze dania w bulionie warzywnym.
  • - Wybieraj drób, cielęcinę, wołowinę, wieprzowinę, chude ryby (karp, okoń morski, dorada, mintaj).
  • - Ogranicz spożycie ciężkich tłuszczów zwierzęcych, ponieważ stwarzają one warunki do długiego zalegania pokarmu w żołądku.
  • - Sól ogranicz do 4-5 g dziennie.
  • - Spośród przypraw dozwolone jest stosowanie majeranku, mieszanek warzywnych, cynamonu, kurkumy, liści laurowych, kopru, pietruszki, kminku, kopru włoskiego.
  • - Zboża powinny być dobrze ugotowane lub przetarte.
  • - Pieczywo powinno być najlepiej białe, suszone lub upieczone wczoraj.
  • - Spośród deserów dozwolone są musy, marshmallow, galaretki, pieczone owoce, marmolada.
  • - Ogranicz lekkie węglowodany (cukier, słodycze, słodkie ciastka, miód), fast foody, pić dużo wody, rano na czczo wypić szklankę ciepłej wody.
  • - Należy czasowo wykluczyć z diety surowe warzywa, owoce o twardej skórce i kwaśne jagody.
  • - Herbaty ziołowe z rumianku, nieśmiertelnika, dzikiej róży, mięty poprawiają trawienie.
  • - Unikać potraw pikantnych, smażonych, słonych, kwaśnych, wędzonych i konserwowych. W czasie trwania leczenia dietetycznego należy również unikać orzechów, ciast, alkoholu i napojów gazowanych.

Pomimo ograniczeń, diety dobre dla zdrowia mogą być smaczne i urozmaicone.

Oliwa z oliwek

Przykładowa dzienna dawka żywieniowa dla diety odchudzającej

Śniadanie: kaszka owsiana z wodą lub mlekiem o zawartości tłuszczu 2,5%. Zapiekane jabłko nadziewane twarogiem i sułtankami. Herbata ziołowa.

Drugie śniadanie: kasza manna lub budyń wzbogacony mieszanką białkową, napar z dzikiej róży.

Obiad: zupa dyniowo-ziemniaczana z klopsikami cielęcymi i ryżem. Filet z indyka pieczony z warzywami w piekarniku, z kuskusem na boku. Kompot z jabłek, suszonych moreli bez cukru.

Kolacja: filet z mintaja pieczony z kaszą gryczaną i duszoną marchewką, herbata z rumiankiem.

Diety specjalne w chorobach układu pokarmowego

Dieta bezlaktozowa

Wskazany w przypadku wrodzonej lub nabytej nietolerancji cukru mlecznego - laktozy.

Pokarmy zawierające laktozę są czasami ograniczane przez lekarza w przypadku zaostrzenia chorób trzustki, dróg żółciowych i jelit.

Dieta bezlaktozowa polega na rezygnacji z pełnego mleka i wielu produktów mlecznych. Dozwolone są sery twarde o umiarkowanie niskiej zawartości laktozy i bezlaktozowe, masło i masło klarowane (ghee), produkty twarogowe poddane obróbce cieplnej (zapiekanki, placki serowe, gotowane bez smażenia).

Lody z owocami

Dieta bezglutenowa

Wskazana w przypadku potwierdzonej enteropatii glutenowej - celiakii. Jest to choroba jelita cienkiego, której towarzyszy biegunka. Organizm nie może strawić specyficznego białka - glutenu.

W przypadku diety bezglutenowej należy unikać żywności i posiłków zawierających gluten. Występuje w pszenicy, owsie, życie, orkiszu, owsie i pszenżycie. Nie wolno stosować sosów na bazie mąki ani bułki tartej.

Racja żywnościowa w tej diecie składa się z produktów, które nie zawierają glutenu. Dozwolone są wszystkie rodzaje żywności (np. ryż, kasza gryczana i kukurydziana, proso, amarantus i komosa ryżowa), a także warzywa, owoce, chude mięso, drób i ryby. Często ogranicza się spożycie pełnego mleka, ale kwaśne produkty mleczne, sery i twarogi są dozwolone z umiarem.

Dieta w profilaktyce zaparć

Ten rodzaj diety jest zalecany, gdy przewlekłe zaparcia mają przyczynę czynnościową, tzn. wykluczone są poważne choroby jelita grubego. Zdrowa dieta powinna być bogata w błonnik pokarmowy (do 40 g dziennie), czyli 600-800 g zielonych warzyw, owoców, pełnych ziaren, nasion, roślin strączkowych, wodorostów, zarówno świeżych, jak i gotowanych (gotowanych na parze, duszonych, pieczonych, puree, owsianki, smoothie).

Ważne jest również przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów - 30-40 ml na kilogram masy ciała. Zaleca się dodawanie nierafinowanych olejów roślinnych do każdego posiłku (oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, olej sezamowy itp.), jeśli nie ma przeciwwskazań.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz