
Dieta niskosodowa - dlaczego ograniczenie soli jest tak ważne?
Jak zastąpić sól i dlaczego ważne jest zmniejszenie jej spożycia.
Dieta niskosodowa - kto powinien ją stosować?
Czy dieta niskosodowa jest dobra dla wszystkich? A jak przejść na dietę niskosolną? Ponieważ takie jedzenie, po pierwsze, może wydawać się niesmaczne, a po drugie, przyzwyczajenie do słonych potraw jest drugą naturą...
Zacznijmy od naukowych zaleceń żywieniowych. Zgodnie z danymi medycznymi, człowiek powinien spożywać nie więcej niż jedną łyżeczkę soli dziennie (a jest to około 10 gramów), i dotyczy to tylko osób zdrowych. Osoby cierpiące na cukrzycę, nadciśnienie lub przewlekłe choroby nerek, a także osoby powyżej 51 roku życia powinny ograniczyć ich spożycie do 1,5 raza więcej.
Jest jednak pewien haczyk: prawie wszystkie gotowe lub gotowe do spożycia produkty zawierają sól, co sprawia, że ludzie przekraczają dzienny limit soli dwu- lub trzykrotnie, nawet o tym nie wiedząc. Na przykład 100 gramów szynki zawiera 5-6 gramów soli!
Owszem, sól dodaje potrawom smaku, ale w nadmiernych ilościach może znacznie skrócić życie. Badania przeprowadzone przez naukowców dowiodły, że niedobór tego minerału w codziennej diecie zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia, chorób serca i naczyń krwionośnych.
Jak zmniejszyć spożycie soli?
Zmniejszenie ilości soli w diecie jest możliwe bez uszczerbku dla smaku potraw - dzięki kilku prostym, ale skutecznym sztuczkom. Dzięki temu znacznie poprawi się stan zdrowia i zmniejszy ryzyko wystąpienia chorób serca i innych problemów.
Wybierz naturalną dietę
Żywność przetworzona lub półprodukty często zawierają dużo soli (stosowanej jako środek konserwujący w celu przedłużenia okresu przydatności do spożycia). Najlepszym sposobem kontrolowania ilości tego składnika mineralnego w diecie jest staranie się, aby wszystkie posiłki były przygotowywane od podstaw. Nawet nie mając żadnych umiejętności kulinarnych, można nauczyć się własnoręcznie przyrządzać wszystko, od prostych sałatek po skomplikowane pasztety, korzystając z książek lub przepisów w Internecie.
Należy wyeliminować z diety owoce w puszkach i gotowe dżemy i zastąpić je świeżymi. Jest to korzystne dla zdrowia i organizmu oraz pozwala uniknąć niedoborów witamin i błonnika.
Wędzone, solone i marynowane mięso jest bardzo niebezpieczne, dlatego najlepiej ograniczyć jego spożycie. Świeże ryby, drób i inne produkty powinny być gotowane samodzielnie, a dla smaku można dodać zioła lub naturalne przyprawy bez soli. Idealnym dodatkiem do posiłku są pieczone ziemniaki lub brązowy ryż, bogate w mikroelementy. Czasami można nieco zmniejszyć zawartość szkodliwych minerałów w konserwach za pomocą wody (np. po prostu płucząc je pod kranem), ale nie należy przesadzać z gotowymi karmami.
Zwracaj uwagę na etykiety i metki
Uważna analiza etykiet może także pomóc w zmniejszeniu zawartości soli w codziennej diecie: w ten sposób można dowiedzieć się, gdzie jest jej dużo, a gdzie za mało. Warto szukać produktów oznaczonych jako "bez soli", "bez sodu" (mniej niż 5 mg tego składnika mineralnego na porcję) lub "o niskiej zawartości soli" (mniej niż 35 mg na porcję).
Przede wszystkim producenci dodają sól do sosów (w tym uwielbianego przez wszystkich sosu sojowego), kostek rosołowych, przypraw i bulionów. Sód występuje nie tylko w soli, ale także w takich związkach, jak glutaminian sodu, soda, benzoesan sodu, zaczyn i inne: wszystkie one służą do poprawy smaku i konserwacji żywności.
Nie należy dokładnie stosować się do przepisów. Nie jest konieczne dokładne przestrzeganie zaleceń zawartych w książkach kucharskich. Na przykład, jeśli jest napisane, że potrzebna jest szczypta soli, nie trzeba jej dodawać. Można je zastąpić przyprawami lub ziołami. Tymianek, rozmaryn, majeranek, estragon, czosnek lub cebula w proszku, curry, gałka muszkatołowa, pieprz, kolendra, imbir, suszona gorczyca, zatoka, koper.
Sprawdź też: Jak dieta wpływa na samopoczucie?
Czym zastąpić sól w diecie niskosodowej?
Brak soli w diecie nie oznacza, że danie będzie mdłe i pozbawione smaku, ponieważ istnieje wiele różnych przypraw, które mogą pomóc zmniejszyć zawartość sodu w potrawie, nie wpływając na jej wartość kulinarną. Jest kilka ciekawych pomysłów, z których każdy może skorzystać:
- Wieprzowinę lub kurczaka można marynować w winie lub sokach z cytrusów;
- Można również przygotować własne mieszanki przyprawowe, łącząc szałwię, tymianek, pieprz, cebulę i inne naturalne przyprawy do smaku;
- Marchewki dobrze udusić w gałce muszkatołowej i cynamonie;
- Przed pieczeniem posypać ziemniaki natką pietruszki lub koperkiem;
- Chili w proszku nadaje przyjemny smak potrawom bez zakwasu, ale nie należy przesadzać z jego ilością, ponieważ jest dość ostry;
- Czosnek mielony jest prawdziwym dobrodziejstwem: podnosi walory smakowe potrawy, nie szkodząc zdrowiu człowieka, a także wzmacnia układ odpornościowy;
- Słone sery w potrawach (np. mozzarella lub feta) należy zastąpić ich niskosodowymi odpowiednikami.
W rezultacie otrzymujemy zamierzony efekt czyli dieta bez dużej ilości soli. Smak potraw jest nieco nietypowy, ale bardzo przyjemny. Przy okazji, gospodynie domowe mogą łatwo eksperymentować z przyprawami i dodatkami, tworząc kulinarne arcydzieła dla zdrowia całej rodziny.
Komentarze (0)