Post

Dieta antyhistaminowa – kto powinien ją stosować?

Dieta antyhistaminowa - co to jest?

Dieta antyhistaminowa to rodzaj diety zalecanej w przypadku chorób alergicznych.

Jest to dieta przepisywana w czasie zaostrzenia alergii i zwykle trwa nie dłużej niż 10 dni. Celem jest zmniejszenie obciążenia organizmu alergią, zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia alergii krzyżowej i zmniejszenie ilości histaminy w organizmie.

Obniżenie poziomu histaminy zmniejsza objawy alergii w organizmie, ponieważ histamina jest ważnym składnikiem wysypek alergicznych. Głównym zadaniem diety jest detoksykacja organizmu. Wszystkie produkty spożywcze można podzielić na wysokoalergiczne, średnioalergiczne i niskoalergiczne. W tym okresie należy zrezygnować z pokarmów silnie uczulających, a ograniczyć ich spożycie w przypadku pokarmów średnio uczulających.

Dieta bez alergenów polega na spożywaniu pokarmów, które są szybko trawione i usuwane z organizmu.

Produkty, z których należy zrezygnować na diecie antyhistaminowej:

- ikra rybia,

- twardy ser,

- kiełbasa,

- żywność wędzona,

- konserwy,

- jaskrawo zabarwione owoce i warzywa,

- mandarynki i pomarańcze.

Należy unikać słodyczy, czekolady, kakao, miodu i owoców egzotycznych. Dieta bez alergenów jest dobra dla matki karmiącej i nie zaszkodzi noworodkowi.

Łosoś

Dozwolone są pokarmy neutralne, które nie wywołują alergii. Należą do nich:

jogurt naturalny, ser twarogowy, kefir, chude ryby i mięso, kasza gryczana, zielone warzywa, żółte wiśnie i suszone owoce. Twoje samopoczucie wkrótce się poprawi. Ważne jest, aby przy pierwszej poprawie nie rezygnować z diety, lecz dać organizmowi czas na wzmocnienie się.

W diecie powinny znaleźć się produkty zbożowe. Błonnik doskonale nadaje się do wypłukiwania toksyn nagromadzonych w organizmie. Przygotuj warzywa gotowane na parze, sałatki warzywne, zaprawione kwaśną śmietaną.

Przykładowa dieta hipoalergiczna może być stosowana od 14 dni do 6 miesięcy. Każda reakcja alergiczna musi być szczegółowo zbadana. Dokładną receptę może wystawić tylko lekarz, a każda dieta antyhistaminowa ma dwa cele jednocześnie. Pierwszym z nich jest zmniejszenie obciążenia układu trawiennego i pozbycie się nadwagi. Drugim sposobem jest wykluczenie z diety osoby uczulonej produktów, które mogą wywoływać reakcje alergiczne. Mała zawartość kalorii nie oznacza, że jedzenie jest niepełnowartościowe lub nie zaspokaja głodu.

Ważne jest, aby dieta była zrównoważona. Dieta zrównoważona zakłada picie dużej ilości płynów. Woda wypłukuje nagromadzone toksyny. Rezultat można poprawić, całkowicie rezygnując z soli. Jeśli nie możesz od razu z nich zrezygnować, zalecamy ograniczenie ich do minimum.

Sprawdź też Jak się zmotywować do odchudzania?

Produkty, które powinny być całkowicie wykluczone z diety antyhistaminowej w okresie jej trwania:

Mleko, jaja kurze, owoce morza, wędzonki, marynaty, sosy, przyprawy, ketchupy, kwas octowy, czerwone warzywa, ananasy, melony, truskawki, maliny, mandarynki, pomarańcze, wszystkie rodzaje grzybów, jogurty, fast foody, karmel, galaretki, czekolada, kawa, napoje alkoholowe, kakao. W tej diecie istnieje wiele ograniczeń, ale lista dozwolonych pokarmów jest również dość obszerna.

Dieta

W okresie stosowania diety przeciwhistaminowej dozwolone są produkty takie jak:

  • - Fermentowana żywność mleczna - kefir, jogurt domowy, twaróg, ryżenka;
  • - Mięso - kurczak, chuda wieprzowina, wątroba;
  • - Filety rybne;
  • - Kasze - ryż, kasza manna
  • - Warzywa - kapusta, ogórki, cukinia, sałata, rzepa, koperek, pietruszka, zielona cebulka;
  • - Olej słonecznikowy i olej roślinny;
  • - Zielone owoce i jagody;
  • - Woda niegazowana, herbata bez cukru, napar z dzikiej róży;

Mimo surowych ograniczeń dieta jest dość łatwo tolerowana przez wiele osób. Możliwe jest przeżycie 2-3 tygodni.

Dieta antyhistaminowa może nie tylko oczyścić organizm, ale także wzmocnić układ odpornościowy, co jest bardzo ważne dla osób cierpiących na reakcje alergiczne. Dieta ma działanie lecznicze, ale nie należy polegać wyłącznie na niej. Wszelkie reakcje alergiczne muszą odbywać się pod nadzorem lekarza. Lekarz będzie mógł zalecić, jakich pokarmów należy unikać w danym przypadku.

Jeśli masz skłonność do reakcji alergicznych, nie wpadaj w panikę, w razie potrzeby zgłoś się do lekarza i przez pewien czas unikaj pokarmów, które mogą wywoływać alergie.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz