
Diety odchudzające - rodzaje i skuteczność
Ograniczenia dietetyczne mogą być zalecane przez lekarza w celu leczenia powiązanych schorzeń. Dietetycy są jednak zgodni co do tego, że diety często przynoszą więcej szkody niż pożytku. Poniżej przedstawiamy porady ekspertów, aby dowiedzieć się, jakie są najpopularniejsze diety i jak nie zaszkodzić swojemu zdrowiu w staraniach o utrzymanie wagi.
Co to jest dieta?
Dieta to schemat żywieniowy, w którym należy ograniczyć niektóre produkty spożywcze. Może być krótkotrwała (przygotowanie organizmu do operacji lub powrót do zdrowia po chorobie), ale najlepiej, aby była przestrzegana na stałe, stając się sposobem na życie. Organizm stopniowo przyzwyczaja się do nowych zmian, dlatego nie należy oczekiwać natychmiastowych rezultatów stosowania odpowiedniej diety. Jednak rygorystyczne, restrykcyjne diety przynoszą więcej szkody niż pożytku.
Większość ludzi chce osiągnąć swoje cele tu i teraz. Dlatego też diety nie tracą na popularności jako sposób na szybkie odzyskanie formy. W rzeczywistości wiąże się to z cofaniem się, a następnie przybieraniem na wadze ponad to, co zostało utracone. Ponadto niekontrolowane przez lekarza restrykcje często prowadzą do niedoboru ważnych składników odżywczych i mikroelementów. Obecnie za najskuteczniejszy sposób normalizacji masy ciała i utrzymania sprawności fizycznej uważa się indywidualnie dobraną dietę, której przestrzeganie jest dla danej osoby wygodne
Dieta keto
Dieta ketogeniczna polega na zmniejszeniu ilości węglowodanów i zwiększeniu udziału tłuszczów. Pomaga zwiększyć wrażliwość na insulinę i metabolizm oraz obniżyć poziom cukru we krwi. Jego istotą jest wprowadzenie organizmu w stan ketozy, w którym głównym źródłem energii stają się tkanki tłuszczowe, a nie glukoza. W diecie keto należy wyeliminować węglowodany proste - cukier, owoce, alkohol - a węglowodany złożone ograniczyć do 20-25% całej diety. Badania potwierdziły, że ten rodzaj diety jest skuteczniejszy niż ograniczanie tłuszczu. Jednak dieta ketogeniczna, podobnie jak każda inna restrykcyjna dieta, nie może być określana jako zdrowa. Lekarze stwierdzili na przykład, że zwiększa ona ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Diety mono
Dieta monoskładnikowa to dieta skupiająca się na jednym lub kilku zaledwie składnikach przynosi szybkie rezultaty. Jest to wygodne z punktu widzenia planowania: minimalną ilość składników można zawsze przygotować z wyprzedzeniem. Jednak taki sposób odżywiania wiąże się z wieloma potencjalnymi zagrożeniami i nie jest zalecany przez lekarzy. Przyjrzyjmy się najpopularniejszym dietom mono:
Dieta ryżowa
Dieta ryżowa to dieta z minionej epoki, o niskiej zawartości soli i wysokiej zawartości węglowodanów złożonych, głównie ryżu. Nie wyklucza ona owoców i warzyw bogatych w błonnik, ale ogranicza spożycie białka. Dieta ryżowa wiąże się z utratą masy mięśniowej, zmniejszeniem koncentracji i utratą energii z powodu niedostatecznego odżywiania.
Dieta ogórkowa
W tej diecie zdrowe warzywa zastępują większość składników. Zasadniczo jest to dieta typu "chcesz jeść, jedz ogórka". Minimalna ilość kalorii, białka i witamin oraz duża ilość płynów powodują szybkie zmiany w liczbach na wadze, ale też szybko powodują regres po powrocie do normalnej diety. Lekarze nie zalecają stosowania diety ogórkowej, ponieważ może ona prowadzić do problemów z zachowaniami żywieniowymi, które często wiążą się z dalszą otyłością
Dieta gryczana
Zboża zawierają wiele substancji niezbędnych dla organizmu i zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Dieta gryczana polega na tym, że zboże o tej samej nazwie stanowi podstawę jadłospisu. Można ją uzupełnić kefirem, warzywami i chudym białkiem. Lekarze uważają, że taka dieta może prowadzić do niedoboru żelaza, obniżenia zdolności umysłowych i koncentracji.
Dieta kefirowa
Ci, którzy przestrzegają ścisłego formatu diety, piją tylko kefir, bez ograniczeń i o każdej porze dnia i nocy. Jest to najtrudniejszy wariant, któremu będzie towarzyszył ciągły głód, obfitujący w załamania. Z tego powodu do diety kefirowej dodaje się kaszę gryczaną, jabłka i warzywa. Ten zdrowy produkt może zarówno poprawiać funkcjonowanie przewodu pokarmowego przy umiarkowanym spożyciu dzięki probiotykom, jak i powodować poważne problemy zdrowotne w dłuższej perspektywie.
Dieta bez węglowodanów
Nie więcej niż 20-50 g węglowodanów dziennie stanowi poważne wyzwanie dla organizmu]. Dieta jest bardziej rygorystyczna niż dieta keto. Może wydawać się wystarczająco obfita dzięki zawartości białka i pomaga w normalizacji wagi. Jednak brak węglowodanów nieuchronnie prowadzi do braku energii, problemów ze snem i upośledzenia funkcji mózgu. Substancje te biorą udział w wielu procesach zachodzących w organizmie, w tym w zatrzymywaniu wody. Dieta bez węglowodanów powoduje częste oddawanie moczu, co szybko wyczerpuje zapasy sodu i potasu w organizmie.
Dieta proteinowa
Zwiększona zawartość białka pozwala na zwiększenie wzrostu mięśni i zmniejszenie apetytu, a tym samym ograniczenie dziennego spożycia kalorii. Dieta ta jest istotna dla sportowców w okresach spadku masy ciała, zwiększa metabolizm i pomaga w normalizacji masy ciała. Przed zastosowaniem diety warto jednak skonsultować się z lekarzem; nie jest ona odpowiednia dla wszystkich. Duże ilości białka są niebezpieczne w przewlekłych chorobach nerek i wątroby, ponieważ bardzo obciążają te narządy. Lekarze zwracają uwagę, że dieta białkowa może mieć negatywny wpływ na serce, wpływając na rozwój miażdżycy i zwiększając ryzyko zawału serca. Ten rodzaj diety jest trudny do zbilansowania, a brak błonnika pokarmowego jest niebezpieczny dla zdrowia i ogólnego samopoczucia.
Dieta Maggi
Popularna dieta Margaret Thatcher, byłej premier Wielkiej Brytanii. Jest to odmiana diety niskowęglowodanowej i białkowej. Podstawą jadłospisu są jajka i twaróg jako źródła białka oraz owoce cytrusowe dla utrzymania poziomu witamin. Jest to jedna z niewielu diet, której zasady nie obejmują unikania alkoholu. Odrzucenie węglowodanów i wielu źródeł błonnika sprawia, że staje się on niebezpieczny dla organizmu, prowadząc do nieprawidłowej pracy jelit, bólów głowy i nieświeżego oddechu.
Dieta Ducana
Dieta francuskiego dietetyka jest popularna ze względu na takie samo ograniczenie węglowodanów. Menu bezcukrowe wyrównuje produkcję insuliny i szybko syci. Dieta jest podzielona na cztery etapy: atak, przemiana, utrwalenie i stabilizacja. Zwolennicy diety Duquesne'a zauważają utratę wagi już w drugim etapie, ale jest to spowodowane szybkim odwodnieniem przy braku węglowodanów. Lekarze zwracają uwagę na wątpliwe korzyści płynące z tego typu diety, mimo szczegółowych zaleceń: ścisłe zasady są trudne do przestrzegania, a składniki do długotrwałej diety są bardzo ograniczone.
Dieta japońska
Dieta orientalna została opisana jako "dieta człowieka długowiecznego". Główne pokarmy, które należy spożywać, to owoce morza, warzywa, owoce i wodorosty. Ważne jest, aby ograniczyć do minimum używanie oleju do gotowania, nie można też wykluczyć alkoholu. Nie ma niebezpieczeństwa niedoboru jodu, ale organizm jest pozbawiony wielu innych niezbędnych substancji z powodu odrzucenia produktów mlecznych, jaj i większości mięs. Dieta japońska opiera się na ograniczeniu kalorycznym, co prowadzi do utraty energii, możliwych załamań i cofania się w normalizacji wagi.
Dieta śródziemnomorska
Jeśli lubisz owoce morza, lepiej zwróć uwagę na dietę śródziemnomorską, bez ścisłych ograniczeń i przeciwwskazań. Zmniejsza ryzyko chorób serca i otyłości. Powodem, dla którego jest ona rzadko chwalona przez zwolenników restrykcji dietetycznych, jest powolny i łagodny proces pozbywania się zbędnych kilogramów. Jest to właściwie zaleta. Tylko w ten sposób można wyrobić sobie dobre nawyki żywieniowe bez nadmiernego obciążania organizmu. Dieta obejmuje wszystkie grupy żywności zawierające niezbędne makro- i mikroskładniki odżywcze. Pomaga ona nie tylko w normalizacji masy ciała, ale także poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego i zmniejsza ryzyko cukrzycy.
Diety terapeutyczne
Innym rodzajem diety są diety terapeutyczne. Dietoterapia to dobór odpowiedniego menu dla osoby cierpiącej na chorobę układu pokarmowego, co przebiega pod okiem doświadczonych specjalistów.
Dieta pitna
Spożywanie płynów nie jest najbardziej racjonalnym podejściem. Dieta pitna może być albo bardzo rygorystyczna, przypominająca głodówkę na herbacie i wodzie, albo bardziej łagodna - detoks na sokach owocowych i warzywnych. Lekarze zdecydowanie odradzają stosowanie obu tych metod. Sokowanie jako sposób na odchudzanie jest niebezpieczne dla zdrowia. Dlatego po jednym lub trzech dniach warto dodać do diety pitnej zielone sałaty, ryby, owoce morza i białko roślinne (potrawy z roślin strączkowych, tofu, puddingi z nasion chia). Takie diety mogą być zalecane tylko ze względów medycznych, np. przed operacją. Schemat ten powinien być stosowany nie dłużej niż przez tydzień, po czym należy stopniowo powrócić do zwykłej diety.
Komentarze (0)